Lumea este o carte și cei care nu călătoresc, citesc doar o pagină (Sf. Augustin)

Am participat cu multă plăcere (în 14.10.2011) la emisiunea Oriental Cafe sustinuta cu mult profesionalism de Andrei Becheanu la Radio Lynx.

319952_299926556684234_100000006763219_1253679_1535685771_n

Iata link pentru cei care doresc sa asculte – titlul emisiunii fiind Călător prin Orientul Mijlociu Smile. Subiectele au fost legate de Turcia, Siria, Iordania, Liban si Iran. Foarte putin si despre Uzbekistan, Turkmenistan; poate altadata mai pe larg.

Mi-am dat seama, poate cu această primă ocazie, că am ceva de spus pentru cei doritori să călătorească și că aș vrea să îi încurajez să o și facă. Nimic nu egalează experiența directă și spiritul temperat al aventurii. Dacă ar fi să vorbesc despre mine, atunci ar trebui să spun că sunt un călător care visez cu ani înainte la călătoriile pe care le întreprind. Mi le pregătesc minuțios de dinainte și consider fiecare călătorie ca un proiect în sine, pe care chiar aplic metode de management de proiect. Oricât ar părea de straniu, mulți probabil vor spune că dacă e concediu ar vrea să iasa din ceea ce fac la serviciu, cred că o călătorie independentă (fără agenții de turism) iese cu atât mai bine în final cu cât pregătirea a fost mai buna.

Calatoria ca Proiect

Nu am lăsat niciodată lucrurile în voia sorții, mai degrabă mi-am făcut un plan și l-am urmat. Am visat la el, m-am documentat, mi l-am cizelat cu mult timp înainte de a pleca. Mi-am stabilit traseul după cea mai bună variantă posibilă în constrângerile date de timp, buget, etc.

image

Am calculat zilele și am adăugat marje de siguranță.

image

Am considerat pe lângă activitățile legate de deplasare, activitațile premergătoare (de pregătire) și apoi cele de revenire.

image

Am calculat apoi cu cât înainte să încep pregătirea pentru a putea să am toate lucrurile în ordine înainte de a începe efectiv călătoria. Cu cât dorești să treci prin mai multe state, cu atât jocul temporal al obținerii invitațiilor, vizelor și al documentelor pentru acestea începe să se complice. Iar complexitatea începe să ceară instrumente de planificare și asumarea de marje de timp pentru minimizarea riscurilor.

Uneori trebuie urmate adevărate proceduri pentru obținerea vizelor (aici aș putea să amintesc de exemplu obținerea vizei pentru Uzbekistan, noi neavând consulat în Romania… și necesitând deci o deplasare până la una din capitalele: Kiev, Viena sau Istanbul pentru ridicare)

image

Călătoria pe cont propriu nu este întotdeauna simplă. Este însă glorioasă, și merită făcută. Te bucuri că ai putut duce ceva la bun sfârșit și îți dă curaj pentru a merge mai departe.

Cunoști oameni, cunoști culturi, civilizații, vezi, miroși, pipăi, auzi și guști: te cunoști pe tine mai bine în raport cu Lumea.

În decursul acestor călătorii am învățat câteva lucruri pe care vi le împărtășesc cu bucurie:

  • Învață limba, câteva cuvinte vor deschide inima celor pe care îi vizitezi
  • Îmbrățișează diferențele, nu porni cu idei preconcepute
  • Păstrează rucsacul mic, fii flexibil, ca să nu depinzi de cala avionului, autobuzului sau de hotel.
  • Păstrează legăturile cu cei pe care i-ai întâlnit
  • Trăiește alături de ceilalți, nu fi doar spectator; mănâncă bucatele locale, ramâi cu oamenii și discută cu ei, află-le păsurile.
  • Savurează ceaiul oferit din inimă

image

Reclame