Dendera se afla mica distanta de orasul egiptean Qena. Un oras neaflat in circuitul turistic, deci nefardat. Daca rezisti tentatiei de a vizita Egiptul pe caile batute, vei gasi un Egipt extrem de diferit de ceea ce de obicei gasesti in rafturile agentiilor sau pe internet. Nesuferit unora pentru multe din asemanarile lui cu locuri pentru care Romania este acum celebra, acest Egipt este totusi plin de culoare si vibratie. Comerciantii sunt in continua miscare si vocifereaza, soferii claxoneaza, politistii de la circulatie dau din maini si fluiera, caii, camilele si asinii, cu atelaj sau nu, se amesteca in trafic si il condimenteaza cu strigate ale conducatorilor auto deranjati de interferenta. La cate un colt de caldire, sau iesiti afara, barbatii beau ceai si fumeaza narghilea, spectatori la aceasta piesa jucata zilnic in decorul strazii. Din cand in cand mai comenteaza, se enerveaza ridicand bratele spre cer sau tac meditativi. Femeile invaluite se strecoara parca nevazute printre trecatori, ele sunt o prezenta extrem de discreta intr-o societate in care lucrurile par stabilite de mii de ani.

La scurta distanta de Qena, dincolo de vacarmul orasului, se afla templul zeitei Hathor, un loc linstit care te transporta intr-o lume total diferita, o lume plina de rezonante ale trecutului, in care misterul si surpriza si-au luat rolurile principale. Templul are o frumusete aparte. Bine conservat, iti da o impresie de contemporaneitate imbinata cu o mirabila constatare a unor intelegeri stravechi care le depasesc pe cele actuale. 

200px-Egypt_HathorCine e Hathor? Uneori cunoscuta ca zeita cerului, a soarelui, a lunii, a fertilitatii sau a agriculturii, Hathor era si zeita bucuriei, maternitatii și iubirii. Protectoare a femeilor însărcinate, Hathor a fost prin excelenta, patroana tuturor femeilor, indiferent de statutul lor. Ca zeita a fertilitatii, era asociată cu revarsările Nilului. Mai tarziu, alaturi de Osiris, Hathor primea decedatii in lumea de jos, oferind sufletelor apă și hrană.

Hathor este fiica lui Nut și Ra. De cele mai multe ori, o gasim ca insasi soția lui Ra.

Hathor

DSC_0472DSC_0476DSC_0453DSC_0460DSC_0470DSC_0444

 

Plin de cotloane in care gasesti unele dintre cele mai surprinzatoare reprezentari, templul iti ofera ocazia unor intrebari in genul “Aminitirilor despre viitor”: oare acesta este o lampa electrica inaintea timpului sau? sau o adorare a sarpelui? Sau e o reprezentare simbolica a energiei fundamentale trezite si luminand intregul corp?

imagealt

Intrebarile continua:

alt

 

Zodiacul (copie dupa originalul aflat acum la Luvru) este de inspiratie babiloniana…?

 

 

 

 

 

 

Motivul

image 

sau image

de la Dendera seamana atat de bine cu farvahar (simbolul zoroastrian) cu totul intamplator?

image

Fara indoiala, Dendera are multe mistere si intrebari… sunt multe desenele si inscriptiile asupra carora poti sa zabovesti zile intregi fara de oboseala. O stare interesanta apare in momentul in care iti dai seama ca templul e inca viu. Strabatandu-i coridoarele, parcurgandu-i camerele si cotloanele, intalnesti umbrele trecutului, omenescul zeilor, maretia omului, intr-un spatiu in care pasii au un inteles aparte. E o stramutare intr-un timp fara de timp, intr-un spatiu al regasirii. Hathor a oferit apa si hrana sufletului cautator.

 

Map picture
Pseudoegyptology: Orion Correlation Theory, Pyramidology, Saqqara Bird, Dendera Light, the Message of the Sphinx, Book of Sothis
Reclame