Ceaiul Tie Guan Yin este numit de multi regele ceaiurilor chinezesti, desi cunoscatorii parca ar mai avea inca multe alte exemple.  Are o culoare verde luminoasa, o aroma naturala puternica si o dulceata de neuitat.  Datorita acestor calitati, multi il prefera indiferent de obisnuinta lor cotidiana, ca o delicatesa rara pe care vor sa o exploreze in profunzime. Intr-adevar, Tiěguānyīn aduce o bucurie a gustului, care se transfera apoi intregii fiinte, ca si cum papilele gustative ar fi fost doar conectorii prin care starea a curs prin toate meridianele energetice umplandu-ne de bine, de calm, de liniste. Cand ne referim in general la ceaiul Tieguanyin ne referim la o intreaga familie de ceaiuri produse in sudul provinciei Fujian, care include varietati ca Huang Jin Gui (Arborele Cassia de aur), Ben Shan (Muntele Ben), Da Ye Wu Long (Wu Long cu frunza mare), Mao Xie (Crabul paros), Mei Zhan (Moneda pruna), Qi Lan (Orhideea rara), Fo Shou (Mainile lui Buddha). Toate aceste ceaiuri folosesc acelasi proces (sau foarte asemanator) de producere a frunzelor ceaiului oolong rulat sub forma de bile. Si asta fiindca Tiěguānyīn este un ceai oolong (wu long), adica oxidat usor si rulat strans. In Taiwan, Tieguanyin include intreaga familie de ceaiuri oolong rulate: Mu Zha (Poarta de lemn), Shi Men (Poarta de piatra), dintre care primul este cel mai apreciat. 

Tie inseamna fier. Guanyin este Zeita Compasiunii, echivalentul chinez al zeitatii buddhiste Avalokitesvara (Chenrezig fiind numele tibetan), Stapanul Compasiunii si Iubirii. Un alt nume familiar pe care il intalnim in buddhismul tantric este Tara. Guanyin si/sau Tara semnifica acelasi principiu: Compasiunea.

Tiěguānyīn are un gust unic numit “rima” Guanyin (Yin Yun), care poate fi descrisa ca o aroma pregnanta de orhidee si gust dulce de nectar. E foarte interesanta aceasta comparatie facuta cu poezia, frumusetea versului si rima sa, regasita ca un gust “de dupa” al unui vers anterior. Aroma de orhidee ramane si dupa multe infuzii ale acelorasi frunze, pur si simplu imbatatoare.

guanyin Experienta ceaiului Tiěguānyīn este unica, mai ales pentru cei care reusesc sa inteleaga rostul infuziilor repetate si sa distinga gustul diferit direct si “de dupa” inghitire, atat de diferite in subtilitatea starii pe care o genereaza. Prima infuzie cu apa fierbinte a ceaiului se arunca, considerand ca aceasta spala ceaiul si il purifica. Dupa aceasta prima spalare care se executa rapid, sferele de ceai inca nu se deschid si poate fi facuta prima degustare. Acum poate fi savurata starea data de ceaiul inca strans, nedeschis. De altfel, bautorul cu aceasta prima infuzie de ceai incepe sa isi calmeze mintea, incepe sa intre “in stare” si sa savureze aspectul multicolor si schimbator al lumii de zi cu zi; cele doua gusturi (direct si “de dupa”) sunt vadit distincte. Cu cea de-a doua infuzie, frunzele incep sa se deschida si bautorul simte in el o translatie alchimica din pantecul negru al creatiei in albul stralucitor al spiritului: cele doua gusturi incep sa se apropie. Cea de-a treia infuzie, cu frunzele complet deschise, deja aduce bautorul pe nivele nemaiintalnite ale savorii, in care forma alba, imaculata si fara de pata a originarului e perceputa ca un strop de nectar in cerul gurii, undeva mai sus parca, intr-un loc in care luna picura stropii argintii ai misterului sau. Ceaiul Tiěguānyīn are ceva magic. Cu fiecare ceasca de ceai bautorul incepe sa traverseze apa cunoasterii si parca nu singur. Daca la inceput Guanyin era pentru el doar un nume, acum intelege ca exista ceva viu, inalt, vibrant si plin de gratie in spatele acestuia. Ca si cum Zeita insasi ar creste in cel ce savureaza ceaiul, acesta incepe sa se transforme: primeste detasat lauda si ocara, cu o stare mentala egala, savureaza sunetul inefabil care se ascunde ca sens atat in poemul rimat, cat si in zgomot. Dar mai presus de orice, simte manifestarea toata ca avand acelasi gust si sunet. Daca pana atunci compasiunea i s-a parut un sentiment oarecare de mila, acum isi da seama ca aceasta inseamna mai mult decat atat: este infuzia de bucurie a regasirii in ceilalti. Iar aceasta este unica, nu trebuie sa o traiesti de trei ori ca sa o intelegi, chiar daca unii se deschid mai greu, precum frunzele de ceai udate de multele ape.

Chinese Tea

Great Teas of China

Anunțuri