Si iar, si iar, tinutul Cappadociei revine insistent, cu intreaga sa lume de forme ciudate si umbre ale trecutului. Goreme, Valea Ihlarei, Urgup, Valea Zelve, Peribacalari Vadisi, Uhcisar, Derinkuyu sunt doar cateva locatii mirifice pe care o excursie de cateva zile le poate atinge. E o adevarata bucurie a sufletului sa vezi aceste taramuri desprinse parca din povestea lui Oblio si sa vezi ca multe din formele sculptate de natura sunt in continuare sculptate de om de-a lungul istoriei si locuite unele si in prezent. Iar culorile sunt extraordinare: galben, roz, rosu, rosu-cafeniu si gri-violet.

Hititii, unii dintre primii locuitori, au sapat adevarate orase subterane. O vizita in maruntaiele pamantului, te face sa te inclini in fata geniului acestor oameni care au putut rezista in aceste conditii hoardelor cotropitoare. Primii crestini, parintii capadocieni si-au aflat cautarile spirituale prin aceste locuri. In valea Ihlarei se gasesc foarte multe bisericute care au fost sapate in tuful vulcanic din primele secole. Simplitatea lor te umple de bucurie. Cu pasul strabati defileul adanc si nu poti sa nu simti sfintenia locului si lucrul de secole al naturii, omului, ingemanat in aceste grote si locuri de meditatie si rugaciune. E un mic colt de rai pe care il poti parasi doar cu gandul reintoarcerii. Intr-adevar, locul recheama, pune stapanire pe sufletul si pe mintea ta si te cauta apoi, oricand viata cotidiana te-a lasat stingher.

100_1232 100_1170 100_1183 100_1206 100_1214 100_1220

A dormi in aceste grote e una din experientele vietii. Desigur, turismul si-a spus cuvantul si acest lucru se face contra cost. Dar si asa merita. Merita multe din lucrurile oferite aici, mancarea este buna, cazarea si desigur gazdele care parca sunt mai primitoare ca oriunde. Nu trebuie ratata gozleme, regina simplitatii culinare: coca coapta pe tabla si umpluta cu tot felul de bunatati: cartofi cu menta, branza cu marar, etc.

Turcia, 2007

Nu ratati narghileaua de la Cafe turca si nici mancarea buna de la restaurantul de langa hamam. Iar daca ceva merita cu adevarat facut in Goreme, calatoriti cu balonul.

Turcia, 2008

Si iata ceva care se face doar aici: pictura pe apa.

Reclame