Desi parca ne-am asezat cu totii imprejurul mesei rotunde noi popoarele ce inconjuram Marea Neagra, desi am primit aceeasi mancare, parca nu am primit aceleasi tacamuri si farfurii. Iar parca mancam in blidele de lut cu linguri de lemn, iar altii in cele aurite, iar de data asta nu fiindca asa am vrut, ci asa a fost sa fie. Intr-o calatorie de-a lungul litoralului turcesc, nu poate sa nu te impresioneze minunata armonie intre tarmul inverzit si Marea Neagra, mult mai curata si mai albastra decat putem noi sa o vedem din dreptul nostru. Incepand de la Rize, tufele de ceai sporadice si plantatiile sunt pretutindeni si nu poti sa nu admiri si sa nu respecti  incredibila transformare pe care o planta o poate suporta pentru a-ti procura tie energie si deliciu. Intre frunzele de ceai verde, unele viguroase, altele abia mijind in grupuri de doua sau trei si micile particule negre si contorsionate cu miros sobru si aromat parca nu e nici o legatura. Si totusi, legatura e in munca acestor oameni ai locurilor care au un fel de a fi care te fac sa te simti mai bine ca acasa. Tot in aceasta zona sunt foarte multi aluni. Acestia coexista cu arbustii de ceai si fac ca taramul sa fie unul de vis. Un pumn de alune si un ceai fierbinte pe orice vreme e suprema ospitalitate si nu pot sa nu fiu impresionat de simplitatea gestului. Face ca limba sa nu mai conteze, religia sa fie doar o amintire, oamenii sa isi apropie mana dreapta de inima si sa se salute multumind si inclinandu-se pentru sansa de a-l simti pe Dumnezeu prin celalalt.

rize_tea101_5208 101_5197

De-a lungul litoralului, sunt cateva orase extrem de frumoase (Trabzon, Samsun, Sinop), pe langa satele traditionale de pescari care iti bucura ochiul si inima.

Map picture

Influences of different ages and cultures on each other from architectural point of view: Examination of historical buildings in Trabzon/Turkiye [An article from: Building and Environment]

Reclame