Van este un oras stravechi aflat pe malul lacului cu acelasi nume, in estul indepartat al Turciei. Influentele straturilor succesive ale civilizatiilor, incepand cu peste 5000 i.e.n. te coplesesc la fiecare pas. Van a fost resedinta unui regat numit Urartu (Armenia in limba persana) in sec 9 i.e.n., regat glorios cu o mare intindere si care si astazi naste luari de pozitie nationaliste, desigur de-a lungul istoriei existand si anumite momente tensionate, sangeroase si mai ales controversate care fac ca relatiile dintre Turcia si Armenia sa nu fie bune nici in prezent.

101_4687 Castelul/fortareata Van

Unul din locurile care nu trebuie ratate in vizita in Van este castelul, situat pe o ridicatura singulara in peisajul domol care imprejmuieste marele lac sarat. Aici istoria vibreaza, locurile te umplu de pasiune, zidurile au viata si scrierile cuneiforme te transporta intr-o alta lume, in care imperii mari precum cel persan, stapaneau si modelau locurile si oamenii, facand istoria sa curga nezagazuita. Iar daca istoria trece, pietrele raman sa ne aduca aminte de glorii apuse. Trebuie doar sa taci, sa te apropii cu smerenie. A ramane impietrit in fata istoriei, nu e doar o figura de stil. Poti sa fii istoria, contopindu-te cu piatra. Poti insa sa fii eternitatea daca te lasi macinat de dorul vastitatii si atunci, precum nisipul, te vei regasi in cele patru zari, spulberat de vantul timpului.

Turcia, 2008

In Van nu mergi degeaba. Desi te adapi din fantana istoriei, te dizolvi in eternitate fiindca nu poti ramane de piatra intr-un taram fara de hotar. Aici mai multe natii isi revendica locul, frematand a revansa. Caii tropotesc si macina piatra sub copitele tintate, vantul spulbera visele, nisipul ubicuu e semnul ca lucrurile incep sa se aseze in forma eternitatii.

 

Map picture
Armenian Van/Vaspurakan (Ucla Armenian History and Culture Series.)
Van, Turkey: Van Province, Van Castle, Lake Van, Turkey, Tushpa, Urartu, Vaspurakan, Seljuk

Reclame