Palmyra (arabă: تدمر Tadmur) a fost în cele mai vechi timpuri un important oras al Siriei centrale, situat într-o oaza la 215 km nord-est de Damasc şi 180 km sud-vest de Eufrat de la Deir-ez Zur. Acesta a fost mult timp un caravanserai vital pentru călătorii care traversau deşertul sirian şi a fost cunoscut mult timp sub numele de “mireasa deşertului”.

 DSC_0051 DSC_0001 DSC_0047 DSC_0415 DSC_0402 DSC_0044

Citadela, complexul de ruine, amfiteatrul, templul lui Baal si mormintele sunt tot atatea locuri care trebuie vazute. Palmyra se poate vizita intr-o zi.

Exista un muzeu local care ar trebui vazut (este condus de catre un domn Khalil care si-a facut doctoratul in Romania). De altfel nu este singurul cunoscator al Romaniei din localitate. Exista cel putin 17 familii in care sotiile sunt romance, de asemenea mai multi arabi de aici au fost cel putin odata in tara noastra cu afaceri. Pe strada principala exista multe magazine cu suveniruri cu preturi foarte bune, pe care nu le veti mai regasi in alte orase.

O vizita la morminte, chiar te transporta intr-o alta lume. Fie ca sunt subpamantene, fie ca sunt supraetajate in turnuri, impresioneaza prin linistea si lumina pe care o emana. Ici-colo, pasari scapate in interior care isi pot juca rolul de pasari ale sufletului, se odihnesc la umbra si pleaca speriate la auzul pasilor. Greu, ca roman, sa nu faci legatura cu traditiile tale care par atat de reale in acest colt indepartat de lume: pomul cu pasari din aluat de colaci de la capataiul celui plecat…

Unul dintre cele mai bine pastrate morminte de aici il puteti gasi transferat la Muzeul national de istorie din Damasc, un must see din multe puncte de vedere.

Map picture

A Journey to Palmyra: Collected Essays to Remember Delbert R. Hillers (Culture and History of the Ancient Near East, 22) (Culture and History of the Ancient Near East)
An account of Palmyra and Zenobia
Damascus and Palmyra: a journey to the East. With a sketch of the state and prospects of Syria, under Ibrahim Pasha. Volume 1
Map Syria Oxford Map Damascus, Aleppo and Palmyra
Palmyra and Its Empire: Zenobia’s Revolt against Rome

Reclame