Petra (în greacă "πέτρα" (Petra), in sensul de piatra; arabă: البتراء, Al-Batra ʾ) este un oraş istoric şi arheologic din arealul iordanian guvernat Ma’an. Înfiinţat în jurul anului 6-lea î.Hr. ca o capitala a Nabateenilor, este un simbol al Iordaniei, precum şi cea mai vizitata locatie turistica. Este situat pe versantul Muntelui Hor într-un bazin printre munţii care formează flancul de est a Arabah (Wadi Araba), pe marea vale de la Marea Moartă până la Golful Aqaba. Petra a fost ales ca una dintre cele şapte noi minuni ale lumii în 2007 şi Sit al Patrimoniului Mondial din 1985. Petra a fost ales de către BBC ca unul din "10 locuri, pe care va trebui să le vezi inainte de a muri".
Site-ul a rămas necunoscut lumii occidentale până în 1812, când a fost introdus de exploratorul elveţian Johann Ludwig Burckhardt. Acesta a fost descris ca fiind "un oraş de culoarea trandafirului roşu si vechi din Timpul insusi" de catre John William Burgon, castigatorul Newdigate Prize in 1845.

It seems no work of Man’s creative hand,

by labour wrought as wavering fancy planned;

But from the rock as if by magic grown,

eternal, silent, beautiful, alone!

Not virgin-white like that old Doric shrine,

where erst Athena held her rites divine;

Not saintly-grey, like many a minster fane,

that crowns the hill and consecrates the plain;

But rose-red as if the blush of dawn,

that first beheld them were not yet withdrawn;

The hues of youth upon a brow of woe,

which Man deemed old two thousand years ago,

match me such marvel save in Eastern clime,

a rose-red city half as old as time.

UNESCO a descris-o ca "una dintre cele mai preţioase proprietăţi culturale ale patrimoniului cultural al omului… si asa si este. Cel care ii paseste pragul, ramane vrajit de frumusete si mister, ramane cucerit de arta care izbucneste din piatra.

DSC_0571DSC_0572DSC_0573  Petra, 2009

Exista mai multe trasee prin Petra, unele chiar de doua zile. Merita cu prisosinta, e un loc de care greu te desparti si pe care doresti sa il revezi. Vei simti lipsa nisipului fin si colorat, al privelistilor de neinchipuit, al stancilor multicolore, al beduinilor ospitalieri de pe drum, al mormintelor si templelor misterioase sapate in stanca.

Map picture
Discoveries: Petra: Lost City of the Ancient World (Discoveries (Abrams))
Jordan: Past and Present: Petra, Jerash, Amman
Petra
Petra – Splendors of the Nabataean Civilization (Timeless Treasures)
Petra: A Traveller’s Guide

Reclame